۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۳:۵۴
دلیل مردودی ۴ درصد خودروها در معاینه فنی چیست؟
مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودرو‌های تهران گفت: با همت شهرداری تهران در بحث توسعه کمی و کیفی مراکز معاینه فنی شهر تهران زیرساخت لازم برای انجام معاینه فنی حدود ۲۰ درصد از کل خودرو‌های مشمول معاینه فنی در کشور تامین شده است.
کد خبر: ۱۲۹۶۷

به گزارش کارنا، مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودرو‌های تهران گفت: با همت شهرداری تهران در بحث توسعه کمی و کیفی مراکز معاینه فنی شهر تهران زیرساخت لازم برای انجام معاینه فنی حدود ۲۰ درصد از کل خودرو‌های مشمول معاینه فنی در کشور تامین شده است.

به گزارش روابط عمومی ستاد معاینه فنی خودرو‌های تهران، سیدمحمدمهدی میرزایی قمی در توضیح سهم مراکز معاینه فنی شهر تهران در صدور گواهی معاینه فنی در کشور اظهار کرد: براساس آمار سال ۱۴۰۳ در کشور در حدود ۱۰ میلیون گواهی معاینه فنی صادر شده که از این تعداد، حدود یک میلیون و ۱۲۳ هزار گواهی صادره مربوط به مراکز معاینه فنی شهر تهران است. به عبارتی بالغ بر ده درصد از گواهی‌های معاینه فنی در کشور توسط مراکز معاینه فنی شهر تهران صادر می‌شود.

وی درخصوص میزان مراجعات به مراکز معاینه فنی شهر تهران هم گفت: در سال ۱۴۰۳ در حدود ۱ میلیون و ۵۱۰ هزار دستگاه خودرو به مراکز معاینه فنی شهر تهران مراجعه کرده است. از این آمار، ۱ میلیون ۱۷۲ هزار و ۴۱۱ دستگاه خودرو مربوط به مراجعات نخست بوده که حدود یک میلیون و ۱۲۳ هزار دستگاه خودرو یعنی ۹۶ درصد از آن موفق به اخذ گواهی معاینه فنی شده‌اند. ۴ درصد باقیمانده به علت فرسودگی و یا نداشتن شرایط لازم برای قبولی در آزمون‌ها مردود شده‌اند.

میرزایی قمی با اشاره به اینکه مراکز شهر تهران سالانه ظرفیت پذیرش حداقل ۳.۵ میلیون دستگاه خودرو را دارند، بیان کرد: شهر تهران از بضاعت ۶۴ خط معاینه فنی خودرو‌های سبک در ۱۷ مرکز ثابت و ۱۵ واحد سیار معاینه فنی برخوردار است و بیشترین تعداد خطوط معاینه فنی و ایجاد زیرساخت‌های لازم برای پاسخگویی به مراجعات در کشور را در مقایسه با سایر کلان شهر‌ها و شهر‌ها در این خدمت رسانی دارد.



وی ادامه داد: با همت شهرداری تهران در بحث توسعه کمی و کیفی مراکز معاینه فنی شهر تهران، با لحاظ تردد ۲۰ میلیون دستگاه خودروی مشمول معاینه فنی در کشور، زیر ساخت لازم برای انجام معاینه فنی حدود ۲۰ درصد از کل خودرو‌های مشمول معاینه فنی در کشور تامین شده است.

مدیرعامل ستاد معاینه فنی تاکید کرد: مراجعه سالانه خودرو‌های شخصی برای انجام معاینه فنی یک بحث قانونی برای ساماندهی وضعیت خودرو‌ها پس از تولید به صورت کلان برنامه ریزی شده، اما خودرو‌ها نیاز دارند پس از هر تعمیر اساسی در بخش‌های ایمنی و یا پیش از سفر که ایمنی خودرو حائز اهمیت است به مراکز معاینه فنی مراجعه کنند.

میرزایی قمی با بیان اینکه داشتن معاینه فنی یکی از الزامات قانونی بوده و خودرو‌های مشمول در صورت نداشتن معاینه فنی روزانه مبلغ ۱۰۰ هزار تومان توسط پلیس جریمه و اعمال قانون می‌شوند، تصریح کرد: داشتن گواهی معاینه فنی خودرو‌ها به چندین طریق توسط پلیس کنترل می‌شود.

 براساس ماده ۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، رانندگان موظفند هنگام رانندگی گواهینامه، کارت خودرو، بیمه‌نامه معتبر شخص ثالث و برای خودرو‌های مشمول معاینه فنی که بیش از چهار سال از تولید آنان می‌گذرد برگه معاینه فنی را به همراه داشته باشند و در صورت مطالبه مأموران راهنمایی و رانندگی آن را ارائه کنند.

 علاوه بر کنترل فیزیکی؛ معاینه فنی خودرو‌ها به صورت مکانیزه نیز توسط کلیه دوربین‌های سطح شهر کنترل و خودرو‌ها در صورت نداشتن آن به صورت سیستماتیک توسط پلیس اعمال قانون می‌شوند. ضمن اینکه طبق قانون یکی از مدارک مورد نیاز در هنگام معامله خودرو‌ها ارائه گواهی معاینه فنی معتبر است که از این درگاه نیز معاینه فنی کنترل می‌شود.

منبع: میزان

ارسال نظر