۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۹
افزایش قیمت پتروشیمی‌ها در سایه دلار توافقی
حجم عرضه‌های محصولات پلیمری و شیمیایی در تالار فیزیکی فرآورده نفتی طی هفته دوم زمستان در حالی افزایش یافته که قیمت پایه محصولات پتروشیمی تحت‌تاثیر رشد نرخ ارز موثر بر قیمت‌گذاری این نوع محصولات، افزایش داشته و این موضوع موجب عقب نشینی مشتریان رینگ فیزیکی فرآورده‌های پتروشیمی شده است.
کد خبر: ۱۰۱۸۰

به گزارش کارنا، جایگزینی ارز توافقی با ارز نیمایی و ایجاد بازار ارز تجاری موجب می‌شود که فعالان صنعتی ارز خود را با نرخ معقول و عادلانه تری بفروشند. به عبارت بهتر با افزایش حجم عرضه از سمت صنایع پتروشیمی، قیمت در بازار غیررسمی کاهشی می‌شود.

شاخص برنت در آخرین روز معاملاتی افزایش ۰.۷درصدی را به ثبت رساند و به ۷۶.۵۱دلار به ازای هر بشکه رسید که ناشی از هوای سرد در اروپا و آمریکا و خوش‌بینی نسبت به اقدامات محرک اقتصادی چین است. این افزایش قیمت‌ها را به بالاترین سطح دوماهه رساند و به افزایش هفتگی بیش از ۳درصدی کمک کرد.

 این امید‌ها پیش فرض‌های کاهش تقاضای سال گذشته را که به مصرف ضعیف‌تر چین مرتبط بود، خنثی کرد. در ایالات‌متحده، ذخایر نفت خام با ۱.۲میلیون بشکه کاهش به ۴۱۵.۶میلیون بشکه رسید که حمایت قیمت را افزایش داد، در حالی که با افزایش تولید پالایشگاه‌ها به‌رغم کاهش تقاضای سوخت در دوسال اخیر، ذخایر بنزین و تقطیر افزایش یافت.

 همچنین انتظار می‌رود پیش‌بینی‌های هوای سردتر تقاضای نفت گرمایش را افزایش داده و از قیمت‌های نفت خام حمایت بیشتری کند. این در حالی است که بازار فرآورده‌های نفتی در داخل روند صعودی دارد که تحت‌تاثیر نرخ ارز توافقی است که جایگزین ارز نیمایی شد.

قیمت پایه محصولات پتروشیمی روز یکشنبه ۱۶ دی ماه در حالی اعلام شد که قیمت‌های پایه از ابتدای اردیبهشت ماه سال‌جاری مسیر صعودی را طی می‌کنند. نرخ دلار مبادله‌ای برای سی امین هفته متوالی با رشد همراه بود و حدود یک هزار و ۲۶۶ تومان افزایش را به ثبت رساند. به عبارت بهتر دلار مبادله‌ای از ۶۳ هزار و ۸۴۱ تومان در روز ۹ دی‌ماه به ۶۵ هزار و ۱۰۸ تومان در روز ۱۶ دی ماه رسید و در واقع با ۱.۹ درصد رشد همراه شد و از این‌رو موجب افزایش یکپارچه قیمت پایه محصولات پتروشیمی شد.

در قیمت‌گذاری جدید پایه‌های محصولات پتروشیمی، دلار مبادله جای خود را به دلار توافقی داد و سی وششمین قیمت‌های پایه جدید محصولات پتروشیمی با دلار توافقی ۶۵ هزار و ۱۰۸ تومان، محاسبه و اعلام شد. این موضوع در حالی رخ داده است که قیمت‌های جهانی در کانال نزولی قرار دارند و دلار توافقی موجب افزایش قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شده است.

قیمت پایه محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافت که تغییر قیمت این کالا‌ها به میزان رشد دلار بود و نشان می‌دهد که قیمت‌های جهانی این محصولات بدون تغییر باقی مانده اند یا در کانال کاهشی قرار دارند. به طور کلی در سومین هفته دی‌ماه روند بازار داخلی تحت تاثیر حذف دلار حواله در بازار مبادله صعودی شد و در این بین قیمت پایه پلیمر‌ها و محصولات شیمیایی نیز با اهرم دلار توافقی به صورت یکپارچه افزایشی شد؛ این در حالی است که بازار‌های جهانی در مدار نزولی قرار دارند.

افزایش یکپارچه قیمت پلیمری‌ها
بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلام شده در روز ۱۶ دی ماه نشان می‌دهد که همه محصولات این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین پلی پروپیلن نساجی با ۲.۹ درصد رشد معادل یک هزار و ۸۹۴ تومان به قیمت ۶۵ هزار و ۱۵۵ تومان رسید. همچنین پلی پروپیلن فیلم طی هفته جاری با ۲.۹ درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت. همه گروه محصولات پلیمری با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمت‌ها تحت تاثیر حذف نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌ای و استفاده از دلار توافقی اتفاق افتاده است.

در گروه کالایی شیمیایی‌ها همه گروه‌ها با افزایش قیمت همراه بودند و اسیداستیک با ۹.۸ درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار گرفت و در روز ۱۶ دی ماه قیمت پایه این محصول ۲۲ هزار و ۷۳۰ تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد. اوره گرانوله نیز با ۷.۵ درصد افزایش قیمت در رتبه دوم افزایشی‌های گروه شیمیایی‌ها قرار گرفت.

افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحت تاثیر تغییرات ۱.۹ درصدی نرخ دلار مبنا برای تعیین قیمت‌های پایه رقم خورده و این در حالی است که قیمت‌های پایه در بازار جهانی تحت تاثیر وضعیت نوسانات شاخص برنت در کانال نزولی قرار گرفته اند. براساس اخبار منتشرشده، از امروز (دوشنبه ۱۷ دی‌ماه) عرضه ارز صنعت پتروشیمی در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران آغاز می‌شود.

صنعت پتروشیمی ماهانه حدود ۹۰۰ میلیون دلار در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران عرضه می‌شود. میزان عرضه روزانه به دلیل دوره برگشت ارز صادرات و اینکه ارز چه زمانی در حساب تراستی‌ها خواهد نشست، متفاوت خواهد بود. صادرات ۹ ماهه سال‌جاری پتروشیمی‌ها چیزی حدود ۱۰ میلیارد دلار به ثبت رسیده که ۸ میلیارد و ۱۷۶ میلیون دلار از آن میزان صادرات در سامانه نیما عرضه شده و مابقی برای نیاز‌های خود صنعت استفاده شده است.

سامانه ارز تجاری به نفع تولیدکنندگان و صادرکنندگان است؛ چرا که این اقدام سبب حذف رانت ارزی می‌شود و علاوه بر شفافیت، دسترسی آسان تری برای طرفین معامله فراهم می‌کند، از طرفی قیمت‌ها غیردستوری و مبتنی بر عرضه و تقاضا کشف می‌شود. جایگزینی ارز توافقی با ارز نیمایی و ایجاد بازار ارز تجاری موجب می‌شود که فعالان صنعتی ارز خود را با نرخ معقول و عادلانه تری بفروشند. به عبارت بهتر با افزایش حجم عرضه از سمت صنایع پتروشیمی، قیمت در بازار غیررسمی کاهشی می‌شود و با آرامش در منطقه و فروکش تنش‌های سیاسی، احتمال ریزش نرخ ارز تقویت می‌شود.

رشد حجم عرضه در رینگ فیزیکی
بررسی تالار پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی طی بازه زمانی ۸ تا ۱۲ دی‌ماه نشان می‌دهد این بازار میزبان ۱۱۳‌هزار و ۵۱۱ تن انواع مجصول پلیمری بود که با تقاضای ۱۷۱‌هزار و ۲۵۱ تنی مواجه شد و در نهایت ۱۰۴‌هزار و ۴۷۳ تن از این محصولات مورد معامله قرار گرفت. مقایسه بازار فیزیکی محصولات پلیمری طی هفته‌های نخست و دوم دی‌ماه سال‌جاری نشان می‌دهد که حجم عرضه و میزان معاملات محصولات پلیمری به ترتیب ۱.۵‌درصد رشد و ۳.۸‌درصد کاهش را به ثبت رسانده اند.

 میانگین قیمت پایه محصولات پلیمری در دومین هفته زمستان افزایشی بوده است. رینگ فیزیکی محصولات شیمیایی در بازه زمانی ۸ تا ۱۲ دی‌ماه میزبان ۵۷‌هزار و ۶۸۶ تن محصول بود که با استقبال ۴۴‌هزار و ۷۶۳ تنی مواجه شد و ۳۳‌هزار و ۷۲۴ تن از انواع محصولات شیمیایی مورد معامله قرار گرفت.

میانگین قیمت پایه محصولات شیمیایی طی بازه مورد بررسی تحت‌تاثیر افزایش نرخ ارز موثر در قیمت‌گذاری محصولات و فرآورده‌های پتروشیمی و پالایشی افزایشی بود و از این‌رو حجم عرضه محصولات شیمیایی در دومین هفته دی‌ماه نسبت به هفته پیش از آن ۴.۴‌درصد افزایش داشته و میزان معاملات ۹‌درصد کاهشی گزارش شده است.

منبع: دنیای اقتصاد

ارسال نظر