به گزارش کارنا، با نزدیک شدن به پایان سال، موضوع پرداخت عیدی و پاداش به کارگران و کارمندان به یکی از مهمترین دغدغههای جامعه کارگری و کارفرمایی تبدیل شده است. بر اساس قانون کار جمهوری اسلامی ایران، کلیه کارفرمایان موظفاند عیدی و پاداش پایان سال را به کارگران تحت پوشش خود پرداخت کنند.
میزان عیدی مطابق قانون کار
طبق ماده 75قانون کار، میزان عیدی کارگران معادل دو برابر حقوق پایه ماهانه و حداکثر سه برابر حداقل حقوق تعیین شده است. این مبلغ باید حداکثر تا پایان سال پرداخت شود و به تمامی کارگران رسمی و غیررسمی تعلق میگیرد.
در شرایط اقتصادی کنونی، برخی کارفرمایان به دلیل مشکلات مالی و کاهش درآمدها، اعلام کردهاند که پرداخت بهموقع عیدی با دشواریهایی مواجه است. از سوی دیگر، جامعه کارگری نیز به دلیل تورم بالا و افزایش هزینههای زندگی، نیازمند دریافت این مبلغ در زمان مقرر است.
علی رغم اینکه مطابق قانون، کارگران باید به تعداد روزهایی که کارکرده اند مستحق دریافت عیدی و سنوات باشند، ولی کارگرانی هستند که عید را بدون دریافت عیدی و سنوات و گاهی با معوقات حقوق سپری می کنند. کارگرانی که قرارداد مشخص و در چارچوب قانون کار ندارند معمولاًً از سنوات بی بهره می شوند، چرا که کارفرمایان با هدف فرار از بیمه کردن نیروی کار، پرداخت نکردن سنوات و واریز کمتر عیدی قراردادهای کار را در چارچوب قانون کار منعقد نمی کنند.
علی رغم اینکه مطابق قانون، کارگران به سنوات و تعداد روزهایی که کار کردهاند مستحق دریافت عیدی هستند و میزان عیدی و پاداش پایان سال بسته به مدت قرارداد و کارکرد آنها متفاوت است، اما هستند کارگرانی که در واحدهای مختلف به بهانه های مختلف از این حق قانونی محروم می شوند.
علاوه بر اینکه تعدادی از کارگران قراردادهای کاری شان تمدید نمی شود، کارگرانی هم هستند که مطابق قانون کار عیدی دریافت نمی کنند. یعنی حداقل عیدی که دریافت می کنند، بسیار کمتر از مبلغ قانونی تعیین شده برای آنها است. این مسئله از آنجا ناشی می شود, که اکثر کارگران شاغل در کارگاه های کوچک از مزایای قانونی بی بهره هستند و فقط پایه حقوق را دریافت می کنند و در بهترین حالت پایان سال کارفرما با پرداخت مبلغی بسیار پایین تر از مبلغ تعیین شده عیدی, از مسئولیت خود سر باز می زند و کارگر بیچاره از ترس بیکاری به سمت شکایت قانونی نمی روند و به دریافت همان مبلغ اندک راضی می شود و به استقبال عید می رود که باز هم مانند سال های قبل با عقب ماندگی درآمد و عدم همخوانی دخل و خرج آغاز خواهد شد.
منبع: تسنیم
ارسال نظر