۰۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۶
فروش قطعه هم کاهش یافت
گزارش جدید مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نشان می‌دهد که در آذر ماه «خودرو و قطعات» بیشترین تاثیر را در افت شاخص تولید و فروش صنایع بورسی نسبت به مدت مشابه سال گذشته ایفا کرده است.
کد خبر: ۱۰۸۰۵

به گزارش کارنا، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نشان می‌دهد که در آذر ماه «خودرو و قطعات» بیشترین تاثیر را در افت شاخص تولید و فروش صنایع بورسی نسبت به مدت مشابه سال گذشته ایفا کرده است.

به طوری که شاخص تولید و فروش رشته فعالیت خودرو و قطعات نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۱۷.۴ و ۱۸.۸ درصدی داشته است، با وجود این تولید و فروش این صنعت نسبت به آبان با رشد همراه بوده است. طبق این گزارش، در آذرماه نسبت به ماه پیش از آن شاخص تولید و فروش افزایش ٩ و ۲.۴‌درصدی داشته اند.

بازوی پژوهشی مجلس مطابق هر ماه گزارشی تحت عنوان «پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران در بخش صنعت و معدن» تهیه کرده که در آن تولید و فروش صنایع بورسی را رصد می‌کند. مطابق این گزارش در ماه پایانی پاییز امسال «خودرو و قطعات» در کنار صنایع «کاشی و سرامیک» و «محصولات فلزی» و «کانی‌های غیرفلزی» بیشترین میزان افت تولید و فروش را نسبت به آذر ماه سال گذشته داشته اند.

به طور ماهانه نیز در آذرماه، تولید و فروش خودروسازان و قطعه سازانی که جزو شرکت‌های بورسی محسوب می‌شوند، نسبت به آبان ماه بیشتر بوده است؛ به طوری که خودرو و قطعات جزو صنایعی بوده‌اند که بیشترین نقش را در رشد شاخص‌های فروش صنایع بورسی به‌طور ماهانه داشته اند که این موضوع تنها به علت رشد قابل‌توجه فروش خودرو‌های سنگین بوده است.

نگاهی به جزئیات این گزارش نشان می‌دهد که افت فاحش تولید و فروش در صنعت خودرو و قطعه در آذر امسال نسبت به آذر ۱۴۰۲ بیشتر مربوط به خودرو‌های سواری بوده، پس از آن قطعات تاثیر بیشتری داشته و خودرو‌های سنگین نیز در رتبه سوم این فهرست قرار می‌گیرد. این گزارش نشان می‌دهد که فروش خودرو‌های سواری طی آخرین ماه از پاییز نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۳۵‌درصد کاهش داشته است. تولید این دست از خودرو‌ها نیز در بازه زمانی یاد شده، افت حدود ۲۰ درصدی را نشان می‌دهد.

همچنین گزارش بازوی پژوهشی مجلس، حاکی از آن است که فروش قطعه در کشور طی آذرماه حدود ۱۵‌درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته بوده و تولید قطعه نیز حتی کاهش بیشتری را تجربه کرده و افت حدود ۱۹درصدی را ثبت کرده است. اما تنها فاکتور افزایشی در بررسی تولید و فروش صنعت خودرو و قطعات، مربوط به فروش خودرو‌های سنگین است.

به طوری که این فاکتور حدود ۳۸‌درصد رشد را نسبت به آذر سال گذشته نشان می‌دهد، این در شرایطی است که در همین مدت زمان تولید این دست از خودرو‌ها با افت همراه بوده است.

طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، تولید خودرو‌های سنگین در نهمین ماه از سال نسبت به آذر سال گذشته کاهش حدود ۵درصدی داشته است. اما در آمار ماهانه وضعیت خودرو‌های سنگین کاملا افزایشی بوده است به طوری که توانسته آمار کل فروش و تولید صنعت خودرو و قطعات را مثبت کند. بر این اساس تولید خودرو‌های سنگین در آذر نسبت به آبان با رشد حدود ۳۲درصدی همراه بوده و همچنین تولیدکنندگان این دست از خودرو‌ها توانسته اند حدود ۴۷‌درصد فروش بیشتری داشته باشند.

 به این ترتیب درحالی که فروش خودروی سواری و قطعه در آذر کمتر از آبان بوده ولی باز هم میانگین کل این صنعت بیشترین تاثیر را در رشد شاخص فروش صنایع بورسی داشته باشد. طبق گزارش بازوی پژوهشی مجلس، تولید قطعه در آذر ماه امسال حدود ۱۴‌درصد از آبان کمتر بوده و شاخص فروش آن نیز افت حدود ۱۵درصدی را تجربه کرده است.

اما در مورد خودرو‌های سواری در آمار ماهانه با رشد تولید و کاهش فروش مواجه هستیم. به طوری که در نهمین ماه از سال‌جاری تولید خودروی سواری نسبت به آبان رشد حدود ۸ درصدی را ثبت کرده است، این در شرایطی است که فروش این دست از خودرو‌ها در آذر نسبت به ماه پیش از آن افت حدود ۵ درصدی داشته است. البته رشد ۸ درصدی تولید خودروی سواری درحالی رخ داده که طبق گزارش خودروسازان به سازمان بورس که در سامانه کدال منتشر شده بود، سه خودروساز داخلی در آذر ماه رشد ماهانه تولید ۱۴درصدی را در بخش خودروی‌سواری داشته اند.

این تفاوت در ارقام کدال و گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس می‌تواند به این معنی باشد که خودروسازان خصوصی در این ماه با افت تولید سواری مواجه بوده اند که باعث شده آمار رشد کل خودروی سواری تولید شده در کشور از آمار شرکت‌های نیمه‌دولتی کمتر باشد.

منبع: دنیای اقتصاد

ارسال نظر