
به گزارش کارنا، نوبخت گفت: آن زمان که به ذهن کسی نمیرسید ما گفتیم سال ۱۴۰۴ در صورت عدم رفع تحریم نرخ دلار به ۱۱۰ و سپس ۱۷۸ هزار تومان میرسد.
محمد باقر نوبخت استاد دانشگاه و رئیس پیشین سازمان برنامه و بودجه در سخنرانی در همایش مدرسه کسب و کار آیا، ضمن تشریح مفاهیم رشد و توسعه و تفاوت آنها و همچنین سیر تطور مفهوم توسعه خاطرنشان کرد: مفهوم رشد اقتصادی، تاریخی دو یا سه قرنی دارد، اما توسعه ۷۰ تا ۸۰ سال است که مورد توجه قرار گرفته است. مسئله عدالت همراه با رشد اقتصادی هم، از سال ۱۹۷۵ مطرح شد و این حرف تازهای نیست از ۱۹۹۵ تاکنون عمدتا نظریه پردازان شرقی، ایده جدیدی مطرح کردند و گفتند مسئله تولید و توزیع نیست، بلکه ما باید به دنبال این باشیم که هر انسان ظرفیتی دارد و باید احساس کند بستر برای شکوفایی استعدادش فراهم است و آزادی هم برای شکوفا کردن آن دارد. این مفهوم تحت عنوان مفهوم توسعه انسانی مطرح است.
این استاد اقتصاد با بیان اینکه آمارتیاسن توسعه را به مثابه آزادی در نظر میگیرد، به تشریح شاخص توسعه انسانی پرداخت و با بیان اینکه ایران در جایگاه ۷۸ در میان کشورهای جهان قرار دارد و در رتبه با توسعه انسانی بالا ارزیابی میشود، ادامه داد: تا چند سال پیش تا حدود ۶۰ هم قرار گرفته بودیم و باید ترکیه و عربستان را پشت سر میگذاشتیم، اما در این شاخص نزول کردیم.
نوبخت ضمن تشریح توسعه از منظر اسناد فرادستی کشور به ادبیاتی که در اسناد ایران در این زمینه مورد توجه قرار گرفته اشاره کرد و گفت: در توسعهای که مد نظر ما است باید رفاه مادی باشد و این توسعه فقط جایگاه اخلاقی ندارد. این وعدهای است که مسئولان زیر آن را امضا کردهاند. استقرار مردم سالاری دینی، برخورداری از امنیت ملی، داشتن سامانه دفاعی، اتکا به ارزشها و بهرهبندی از محیط زیست مطلوب، شاخصهای بهداشتی، آموزشی، جایگاه اول اقتصادی و رشد مستمر همه و همه وعدههایی است که به مردم داده شده است. ما توسعه انسانی را قبول کردیم و حتی بیشتر از آن هم وعده دادهایم.
سال ۱۴۰۰ پیش بینی کردیم اگر تحریم برطرف شود نرخ ارز از ۱۷ هزار و ۷۰۰ تومان رشد میکند و سال ۱۴۰۵ هم به ۵۵ هزار تومان میرسد، اما اگر تحریم ادامه پیدا کند سال ۱۴۰۳ به ۷۰ هزار تومان میرسد. سه سال پیش این را اعلام کردیم، آن زمان که این موضوعات در ذهن کسی نبود ما گفتیم سال ۱۴۰۴ در صورت عدم رفع تحریم نرخ دلار به ۱۱۰ و سپس ۱۷۸ هزار تومان میرسد. امیدواریم مشکلات حل شود و به این اعداد نرسیم.
معاون رئیس جمهور پیشین، تحقق پیشبینیها درباره میزان فروش نفت انتشار اوراق و دریافت مالیاتها را همراه با تردید دانست و با اشاره به گزارشهای صندوق بینالمللی پول در رابطه با میزان رشد اقتصادی ایران ابراز امیدواری کرد که با تحولاتی که پیش میآید کشور از این وضعیت خارج شود.
نوبخت به گزارش موسسه آمریکایی مکنزی که به پتانسیلهای اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۶ و چالشها و فرصتهای آن پرداخته بود اشاره کرد و افزود: نکتهای که باید مورد توجه قرار دهیم گذر به اقتصاد دانش بنیان است. همچنین بهرهبرداری از منابع طبیعی و توسعه و نوسازی زیرساختها و توسعه صنایع داخلی برای رقابت در سطح بینالمللی بسیار مورد توجه قرار گیرد.
منبع: جماران
ارسال نظر