
به گزارش کارنا، شهروندان تهرانی طی سالهای اخیر همیشه دغدغه کمبود وسایل حمل و نقل عمومی را داشتند، دغدغهای که در این دوره مدیریت شهری به آن بیشتر توجه شده و در قالب چندین پروژه و قرارداد، قرار است که در سال نو، حمل و نقل عمومی هم نونوار شود.
شهروندان تهرانی همواره خواستار رفع و یا حداقل کاهش آلودگی هوا و ترافیک بودند، دغدغه و مطالبهای که در دورههای متوالی بعضاً مورد بی توجهی قرار گرفت و اوضاع شبکه حمل و نقل عمومی را به مرحله حساس و شکنندهای رساند، بگونهای که مدیران شهرداری بارها اعلام کردند که اداره ابرشهر تهران را در حالی تحویل گرفتند که تنها حدود ۹۰۰ اتوبوس فعال در خطوط داشته و وضعیت احداث خطوط جدید مترو نیز اوضاع مناسبی نداشته است. همچنین با وجود اینکه کلنگ آغاز عملیات احداث خط ۱۰ مترو به زمین خورده بود؛ اما خبری از حفاری و شروع پروژه نبود.
ناوگان حمل و نقل عمومی شهر تهران در حالتی به مدیریت شهری جدید تحویل شد که به دلیل شیوع بیماری کرونا، رفتار ترافیکی شهروندان نیز تغییر کرده بود و علاقمند بودند تا از وسایل نقلیه شخصی به جای عمومی استفاده کنند و کمبود و وضعیت نامناسب ناوگان حمل و نقل عمومی نیز موجب شده بود تا آن تعداد از شهروندانی که مایل به استفاده از حمل و نقل عمومی هستند به سمت استفاده از وسایل شخصی و... سوق داده شوند؛ بنابراین اوضاع ترافیک و آلودگی هوا نیز به جای بهبود، بدتر شده بود.
رونمایی و تحویل ۱۸۹ دستگاه برقی وارداتی از چین به سامانه اتوبوسرانی و رشد ۲۵۰ درصدی نوسازی ناوگان اتوبوسرانی نسبت به دوره قبلی مدیریت شهری و همچنین نوسازی ماهانه حداقل ۲۰ دستگاه اتوبوس از دیگر اقدامات در این دوره مدیریت شهری بوده است.
نوسازی ۷۹۰۳ تاکسی سواری و رونمایی از ۱۷۵۲ تاکسی شاسی بلند برقی
هرمزی در مورد روند نوسازی تاکسیهای پایتخت نیز اظهار میکند: نوسازی مجموعاً ۷۹۰۳ دستگاه تاکسی سواری فرسوده و تحویل گیری ۲۵۳ دستگاه ون از شهریورماه ۱۴۰۰ تاکنون و نوسازی ۷۷۳۱ دستگاه تاکسی پایه گازسوز و تحویل گیری ۲۵۲ دستگاه ون از محل قرارداد وزارت کشور با خودروسازان داخلی، آغار برقی سازی ناوگان تاکسیرانی شهر تهران با بکارگیری ۱۷۲ دستگاه تاکسی برقی در سطح شهر، رونمایی از ۱۷۵۲ دستگاه تاکسی شاسی بلند برقی و ۱۵۰ دستگاه خودروی سدان برقی وارداتی از چین و آغاز توسعه زیر ساخت برقی سازی در شهر تهران با نصب و راه اندازی جایگاههای شارژ خودروهای برقی نیز از اهم اقدامات در این دوره مدیریت شهری در حوزه تاکسیرانی بوده است.
وی با اشاره به اقدامات تأمین برق خودرو و اتوبوس برقی، به نصب و راه اندازی تعداد ۶۲ استند شارژ ناوگان برقی در ۲۰ نقطه منتخب شهر تهران اشاره کرده و ادامه میدهد: برنامه ریزی جهت تأمین و نصب ۹۵۰ نازل شارژ با اولویت پایانههای حمل و نقل عمومی عقد قرارداد تأمین و نصب ۲۸۸ نازل شارژ در فاز اول و نصب ۲۰ استند ۸۰ شارژر در پایانه بعثت از محل قرارداد مذکور از همین محل بوده است.
هرمزی با اشاره به عقد قراردادهای احداث نیروگاه خود تأمین نیروگاه سولار و نیروگاه گازی اظهار میکند: یکی از اقدامات مهم این دوره مدیریت شهری بهره برداری از پردیس مسافری شرق تهران و آغاز مسافرگیری بود که نهایتا پردیس مسافری شرق پس از وقفهای چندین ساله در زمینی به مساحت حدود ۱۳ هکتار به عنوان نخستین پایانه تمام هوشمند کشور به همراه کلنگ زنی توسعه شرقی خط ۲ متر وی تهران با هدف اتصال پردیس مسافری شرق به شبکه مترو مورد بهره برداری قرار گرفت.
ادامه نهضت پارکینگ سازی در پایتخت
وی با تأکید بر اینکه توسعه پارکینگهای محلهای با آغاز نهضت پارکینگ سازی در دستور کار قرار دارد که در این راستا تأمین بیش از ۱۰۰۰ فضای پارک در ۳ پارکینگ افتتاحی انجام شد، میگوید: بهره برداری از پارکینگهای شهید مدنی و امیر کبیر با ۶۰۸ فضای پارک و بهره برداری از پارکینگ مینابی با ۴۲۰ فضای پارک در آذرماه سال ۱۴۰۳ انجام شد و در این راستا ادامه عملیات احداث پارکینگهای طبقاتی جوادیه با پیشرفت ۷۹.۲۷ درصد، پارکینگ طبقاتی گلستانی با پیشرفت ۲۴درصد، پارکینگ طبقاتی اعتماد با پیشرفت ۱۶ درصد و انجام تعمیرات و بازسازی پارکینگهای مکانیزه در دستور کار شهرداری تهران قرار دارد.
هرمزی همچنین به بهره برداری از سامانه سنجش آلودگی هوا در مناطق ۱۲ و ۲۲ اشاره کرده و یادآور میشود: راهاندازی مرکز معاینه فنی آزادی در منطقه ۲۲ با مشارکت بخش خصوصی، راهاندازی اولین تعمیرگاه خودروی بانوان در مرکز معاینه فنی آبشناسان، رونمایی از مرکز معاینه فنی الغدیر به عنوان اولین مرکز معاینه فنی سبز در پایتخت و همچنین راهاندازی ۸ مرکز معاینه فنی سیار جدید و افزایش مراکز سیار به ۱۵ مرکز نیز در این مدت و دوره ششم مدیریت شهری تهران انجام شده است.
منبع: ایسنا
ارسال نظر