
به گزارش کارنا، بازار سرمایه که از ابتدای سال جاری و به خصوص با آغاز مذاکرات میان ایران و آمریکا اندکی رشد را تجربه میکرد، با آغاز درگیریهای نظامی میان ایران و اسرائیل و پس از بازگشایی بازار در پی جنگ ۱۲روزه، روند نزولی به خود گرفت و در طول دو هفته اخیر تداوم نیز پیدا کرد.
از این رو فضای غالب در بازار بورس، بیاعتمادی و نااطمینانی بوده و فشار فروش همچنان سنگین باقی مانده است. نه تنها اکثر نمادها به تعادل بازنگشتهاند، بلکه بازار با وجود حمایتهای محدود دولتی در روزهای اخیر، هنوز از شوک اولیه خارج نشده است.
درباره راهکارهای خروج بازار سرمایه و همچنین بهبود روند معاملاتی سهام گروه خودرو به عنوان لیدر بازار بورس با علیرضا ملک شاد، کارشناس بازار سرمایه به گفتوگو پرداختیم.
وی عرضه و فروش خودرو در بورس کالا را از راهکارهای موثر در جهت بهبود وضعیت سهام خودرویی میداند و بر این باور است از آنجایی که دست متولیان بازار سرمایه و شرکتهای خودروساز در کنترل مسائل سیاسی کوتاه است، حداقل اقدامی که میتوان در شرایط فعلی انجام داد تقویت سرمایه شرکتهای خودروساز بورسی از طریق فروش کلیه محصولات خودروسازان در بورس کالا برای کمک به جبران زیان و سودآوری شرکتهای خودروسازی است.
ملک شاد در تشریح آخرین وضعیت سهام گروه خودرو در بازار سرمایه اظهار داشت: اگرچه بازار سرمایه تحت تاثیر تنشهای سیاسی و نظامی این روزها با خروج نقدینگی مواجه است و صنعت خودرو نیز از کلیت بازار بورس مستثنا نیست، اما بانک مرکزی و سهامداران حقوقی بزرگ بازار سرمایه با تجویز بسته حمایتی در راستای بهبود وضعیت بازار و همچنین خرید سهام در محدوده منفی از بازار سهام حمایت کردهاند که این اقدام در شرایط فعلی که سهامداران حقیقی احساسی عمل کرده و سهام خود را به هر قیمتی میفروشند، بسیار ارزشمند است.
وی در گفتوگو با خبرنگار کارنا افزود: به نظر میرسد با نقدینگی که بانک مرکزی در اختیار صندوقهای مختلف سرمایه گذاری از جمله صندوق توسعه و تثبیت بازار سرمایه قرار داده است و همچنین خرید سهام در محدوده منفی شاهد روان سازی بازار سهام از جمله نماد گروه خودرو در هفتههای آتی باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه ریسکهای غیر سیستماتیک این روزها کلیت بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار داده است، عنوان کرد: پیش از وقوع سناریو اسرائیل و آمریکا برای حمله به ایران، موضوع مذاکرات موجب بازگشت اعتماد نسبی به بازار شده بود، اما با حمله رژیم صهوینیستی به کشور و گره خوردن اقتصاد کشور به مسائل سیاسی و ورود ریسکهای غیر سیستماتیک به بازار نمیتوان در تحلیل بازار سرمایه تنها به فاکتورهای اقتصادی اکتفا کرد و باید نقش مولفههای سیاسی را نیز مورد توجه قرار داد.
ملک شاد ادامه داد: از آنجایی که ورود نقدینگی به بازار بورس به صورت هوشمند است، این سرمایه هر کجا که احساس خطر کند، از بازار خارج میشود؛ بنابراین مهمترین اقدامی که در چنین مواقعی میتوان انجام داد، بازگشت اعتماد به بازار سرمایه است.
وی در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان اعتماد را به بازار سرمایه بازگرداند، تصریح کرد: یکی از اقدامات جهت تنظیم و رگولاتوری بازار بورس، کاهش خروج نقدینگی از بازار با بهره گیری از صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی است که با استفاده از سازوکار اهرم مالی میتوان به افزایش سود شرکتهای بورسی و سرمایهگذاران کمک کرد.
این کارشناس بازار سرمایه عرضه و فروش خودرو در بورس کالا را از دیگر راهکارهای موثر در جهت بهبود وضعیت سهام خودرویی برشمرد و تاکید کرد: از آنجایی که دست متولیان بازار سرمایه و شرکتهای خودروساز در کنترل مسائل سیاسی کوتاه است، حداقل اقدامی که میتوان انجام داد تقویت سرمایه شرکتهای خودروساز بورسی از طریق فروش کلیه محصولات خودروسازان در بورس کالا است که میتوان به جبران زیان و سودآوری خودروسازان کمک کند.
ملک شاد با اشاره به نقش مافیای خودرو در عدم عرضه خودرو در بورس کالا اظهار داشت: متاسفانه به رغم نقش موثر مکانیزم بورس بر سودآوری صنعت خودرو، اما مافیا با رسوخ در بدنه صنعت خودرو مانع فروش خودرو در بورس کالا شده و دست اندرکاران بازار سرمایه نیز حریف مافیای صنعت خودرو نیستند، در حالی که با با فروش خودرو در بورس، سود حاصل از فروش خودرو به جای واسطه گران، وارد چرخه تولید خودرو شده و باعث افزایش سودآوری و تقویت سهام صنعت خودرو خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: بنابراین حداقل کاری که در شرایط فعلی میتوان انجام داد، بهینه سازی و حمایت مالی از شرکتهای بورسی از جمله شرکتهای خودروسازی است و میتوان همچون گذشته زمینه برخورداری شرکتهای خودروساز از تخفیفات خرید فولاد و سایر مواد اولیه که از زمان دولت مرحوم رییسی کنار گذاشته است را فراهم کرد.
ارسال نظر