به گزارش کارنا، ضیغمی همچنین اعلام کرده حداکثر زمان تحویل این خودروها به متقاضیان ۴ ماه است. این در حالی است که هفته گذشته مهدی تقدسی، مدیر سامانه یکپارچه خودروها، گفته بود: «بالغ بر ششهزار خودرویی که در این مرحله عرضه خواهند شد، همگی وارد گمرک کشور شدهاند و اگر مشکل خاصی پیش نیاید، بهسرعت قابل ترخیص خواهند بود و طی بازهای کوتاه به مشتریان تحویل داده میشوند.» بنابراین مشخص نیست چرا تحویل این محصولات ۴ ماه به طول میانجامد.
نکته قابلتوجه در این دور از فروش وارداتیها، غیبت برخی از واردکنندگانی است که پیش از این بیشترین محصولات عرضهشده را به خود اختصاص داده بودند. در دورههای قبل عرضه خودروهای خارجی شرکتهایی مانند معینخودرو، سایپا، کرمانموتور، بهمنموتور و مدیرانخودرو سهم قابلتوجهی از محصولات عرضهشده در لیست وزارت صمت را به خود اختصاص داده بودند و بهتعبیری در سرلیست واردکنندگان خودرو به کشور قرار گرفته بودند، اما در دور جدید از میان این شرکتها تنها نام سایپا دیده میشود. علاوه بر این حضور پررنگ ایرانخودرو در این دور فروش نیز قابلتوجه است. همچنین در لیست بارگذاریشده در سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی، نام مدل Song Plus PHEV شرکت BYD دیده میشود. این اولین حضور مشهورترین خودروساز چینی در بازار ایران است.
گرچه این اولین دور فروش خودروهای خارجی در نیمه دوم سال است، اما انتظار میرود تا پایان سال طرحهای فروش دیگری هم گذاشته شود. محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، ۲۵شهریور سال جاری گفته بود: «یک میلیارد دلار به واردات خودرو اختصاص داده شده است و این به عنوان یک سیاست مستمر که تا پایان سال ادامه دارد.» این در حالی است که در نیمه نخست امسال با ورود بیش از ۲۲هزار خودرو، تنها ۴۳۸میلیون و ۶۶۸هزار دلار خودرو وارد شده بود؛ بنابراین احتمالا در شش ماه دوم میزان خودروی بیشتری وارد شده و فروش بیشتری هم انجام شود.
منبع:نشان تجارت
ارسال نظر