
به گزارش کارنا، عضو هیات مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودرو کشور با اشاره به نقش آتش سوزی بندر شهید رجایی بر جریان تولید قطعات و خودرو عنوان کرد: به نظر میرسد خسارتهای وارد شده به کانتینرهای حاوی مواد اولیه قطعه سازان طی سه تا چهار ماه آینده دامن گیر خطوط تولید قطعات و خودرو شده و سپس فرآیند تولید به روال عادی بازخواهد گشت.
بابک کریمخان درباره آخرین وضعیت محمولات مواد اولیه قطعه سازان در حادثه بندر شهید رجایی اظهار داشت: متاسفانه بخشی از محموله مواد اولیه وارداتی قطعه سازان در این انفجار دچار آسیب شده و از بین رفته است، اما هنوز آمار دقیقی از میزان خسارت وارد شده به کانتینرهای حاوی مواد اولیه قطعه سازان اعلام نشده است و لذا نمیتوان پیش بینی دقیقی در این زمینه ارائه داد.
وی در خصوص نقش این حادثه بر جریان تولید قطعات و خودرو بیان کرد: بی تردید خسارت وارد شده به مواد اولیه بر فرآیند تولید قطعات و خودرو تاثیرگذار است، اما اینکه این تاثیر در چه میزان و چه ابعادی است، بستگی به مقدار خسارتها خواهد داشت و در حال حاضر نمیتوان تحلیل درستی ارائه داد.
عضو هیات مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودرو کشور ادامه داد: از آنجایی که برای حمل دریایی کالاها و مواد اولیه وارداتی حداقل دو ماه زمان لازم است، به نظر میرسد این خسارتها طی سه تا چهار ماه آینده دامن گیر خطوط تولید قطعات و خودرو شده و سپس فرآیند تولید به روال عادی بازخواهد گشت.
کریمخان در گفتگو با خبرنگار کارنا افزود: از سوی دیگر، حمل هوایی مواد اولیه موردنیاز قطعه سازان مستلزم استعلام موجودی کالا در کشور مبدأ است که هماهنگی این موضوع نیز فرآیندی زمان بر است.
وی با تاکید بر اینکه پرداخت خسارت کالاهای آسیب دیده و ترخیص محمولات وارداتی قطعه سازان باید هر چه سریعتر حل و فصل و از بلاتکلیفی خارج شود، تصریح کرد: کالاهای دپو شده در گمرک شهید رجایی باید به سرعت ترخیص شوند تا قطعه سازان بیش از این آسیب نبینند.
عضو هیات مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودرو کشور فرآیند ترخیص مواد اولیه از گمرکات را بسیار طولانی توصیف کرد و اظهار داشت: متاسفانه فرآیندهای ترخیص و همچنین محدودیتهای تخصیص ارز موجب شده ترخیص مواد اولیه از گمرک تا ۶ ماه به طول انجامد.
ارسال نظر