
به گزارش کارنا، سالهاست مهمترین رویداد خودرویی کشور بهجای رونمایی از فناوریهای جدید در خودروسازی، جذب سرمایه، صادرات و کمک به رشد اقتصادی، نحوه ثبت نام یا نتیجه بختآزمایی متقضیان خودرو است و عمده اخبار و پرسش مردم در بازههای زمانی مختلف حول کسب اطلاع از کموکیف ثبتنام، تفاوت قیمتها، روز قرعهکشی و تاریخ تحویل خودروها میچرخد.
کشور ما سالانه به یک میلیون خودرو نیاز دارد که درصد بالایی از سوی خودروسازان کشور و درصد پایینی از طریق واردات تأمین میشود؛ با این حال سالهاست موازنه میان عرضهوتقاضا به هم خورده و همچنان صف خریداران بیشتر از تولید است. یکی از سیاستهای دولت برای تنظیم بازار تعیین سقف قیمت یا همان «قیمتگذاری ناعادلانه و تکلیفی» است که خودروسازان را ملزم میکند محصولاتشان را بهجای تنظیم با بازار، به قیمتی مشخص عرضه کنند. روندی منسوخ در جهان که در کشور ما نیز منتقدان جدی و زیادی دارد؛ چرا که
۱. باعث اختلاف قیمت رسمی و بازار آزاد میشود؛ قیمتگذاری غیرکارشناسی باعث میشود بهای محصولات گاه حتی پایینتر از قیمت تمامشده باشد. برای نمونه آخرین بار شورای رقابت بعد از وقفهای چندماهه سقف قیمتها را با ۳۰ درصد افزایش تعیین کرد که به بازار شوک داد.
۲. باعث رشد مصنوعی تقاضا و ایجاد شبکه دلالی میشود؛ سود حاصل از اختلاف قیمت رسمی و بازار، برای سودجویان وسوسه کننده است. این اختلاف قیمت باعث میشود علاوه بر مصرفکنندگان، دلالان با هدف کسب سود در صف خرید بایستند و با ایجاد تقاضای کاذب موازنه بازار را بیشتر از قبل به هم بزنند.
روندی که تا قیمتگذاری بعدی ادامه دارد و خودروسازان را ناچار میکند برای کاهش زیان، به کاهش تولید یا استفاده از قطعات ارزانتر و احتمالا بیکیفیتتر سوق میدهد. بار مالی ناشی از قیمتگذاری همچنین اجازه سرمایهگذاری، تحقیق و توسعه، اصلاح روندها و استفاده از فناوریهای نوین را نمیدهد و خودروسازی را در سیکل معیوبی نگه میدارد که سالهاست در آن گرفتار شده.
بر این اساس بعید به نظر میرسد تا زمانی که دولت سناریویی، چون «قیمتگذاری غیرکارشناسی» را به شکل و شیوه فعلی و بدون توجه به نوسانات ارزی، افزایش تورم و نرخ دلار، افزایش دستمزدها و ... در دستور کار گذاشته و طرح هایی، چون جوانی جمعیت را سربار خودروسازان کرده، بساط ثبتنام، صف و بختآزمایی خودرویی جمع شود.
ارسال نظر