
به گزارش کارنا، رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان لوازم یدکی خودرو و ماشینآلات تهران بیان کرد: متاسفانه وزارت صمت به جای تسهیل گری امور برای تولیدکنندگان و واردکنندگان، تحت عنوان «مجوز سیستمی بهینه سازی مصارف ارزی کالاهای وزارت صمت» موانعی را بر سر راه تولید و واردات قطعات یدکی خودرو ایجاد کرده است.
سید احمد حسینی درباره آخرین وضعیت بازار لوازم یدکی اظهار داشت: بازار لوازم یدکی از تنشهای سیاسی اخیر در کشور مستثنا نبوده است، اما با پیگیری اتحادیه و همراهی فعالان بازار، خدمت رسانی و تامین نیاز بازار توسط واحدهای صنفی فروش لوازمیدکی خودرو به سرعت انجام شده است.
وی در گفتوگو با خبرنگار کارنا افزود: باتوجه بهشرایط فعلی کشور و رکود حاکم بر بازار و بهرغم افزایش قیمت ارزهای خارجی تا به امروز شاهد افزایش قیمت و کمبودی در بازار لوازم یدکی نبودیم، اما افزایش قیمت قطعات یدکی در ماههای آینده در پی رشد نرخ ارزهای خارجی اجتناب ناپذیر خواهد بود.
رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان لوازم یدکی خودرو و ماشینآلات تهران در ادامه تصریح کرد: متاسفانه وزارت صمت به جای تسهیل گری امور برای تولیدکنندگان و واردکنندگان مجددا بدون نظر خواهی از کارشناسان خبره صنفی، تحت عنوان «مجوز سیستمی بهینه سازی مصارف ارزی کالاهای وزارت صمت» موانعی را بر سر راه تولید و واردات کالاها ایجاد کرده است.
حسینی تاکید کرد: این موضوع علاوه بر افزایش قیمت ارزهای خارجی، موانع بسیاری را برای واردات مواد اولیه و محصولات نهایی ایجاد کرده و به افزایش قیمت قطعات منجر خواهد شد.
وی همچنین درباره بحران نقدینگی قطعه سازان و تاثیر آن بر عرضه قطعات در بازار لوازم یدکی اظهار داشت: بازار افترمارکت قطعات، بخش حیاتی برای تامین نقدینگی سازندگان قطعات است چراکه بسیاری از مواقع، نقدینگی تولیدکنندگان قطعات به دلیل بدعهدی خودروسازان در پرداخت مطالبات قطعه سازان از بازار افترمارکت تامین میشود.
رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان لوازم یدکی خودرو و ماشینآلات تهران اذعان داشت: از رکود حاکم بر تمامی صنوف و بازارها از جمله بازار لوازم یدکی که فعالان بازار و تولیدکنندگان داخل را دچار چالش کرده است، بگذریم، عرضه قطعات در بازار به سبب تامین نقدینگی قطعه سازان از بازار افترمارکت در حال انجام است.
ارسال نظر