به گزارش کارنا، براساس ماده ۱۶ قانون «حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی»، وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف بوده است ثبت سفارش کالاهای مصرفی و مصرفی بادوام خارجی دارای مشابه ایرانی را که با کیفیت مناسب و به میزان کافی تولید شده را تا پایان مدت قانون برنامه ۵ ساله ششم توسعه ممنوع کند و یا براساس ماده ۲۲ قانون احکام دایمی برنامههای توسعه کشور از موانع تعرفهای و فنی جهت مدیریت واردات استفاده کند.
براین اساس واردات کالاهایی که در داخل کشور تولید میشود مطلقا نهی نشده بلکه صرفاً در صورتیکه کالاهای مشابه ایرانی با کیفیت مناسب و به میزان کافی تولید شده باشد، ثبت سفارش کالاهای گفتهشده ممنوع است.
همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت باید با مجاز اعلامکردن واردات کالاهای فوق و وضع موانع تعرفهای و فنی، واردات این قبیل کالاها را مدیریت کند.
با توجه به موارد بالا، ۹ مهر ۱۴۰۳ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، نامه مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت در تاریخ ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ را که براساس آن «واردات محصولات تولیدی خودرو در داخل کشور توسط دیگر شرکتهای خودروساز و یا شرکتهای وارداتی امکانپذیر نیست» را از تاریخ صدور ابطال و خلاف قانون اعلام کرده است.
دیوان عدالت اداری عنوان کرده است که این نامه با قیود مقرر در ماده ۱۶ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مغایر است.
مسیح فرزانه، کارشناس بازار خودرو در گفتگو با میزان در مورد ابطال مصوبه خودرویی از سوی دیوان عدالت اداری گفت: این مصوبه به وزارت صمت دولت سیزدهم باز میگردد و زمانی دوباره مطرح شد که قرار بود واردات خودرو بعد از ۶ سال توقف دوباره بهطور قطرهچکانی آغاز شود.
وی افزود: براساس این مصوبه وقتی محصولی در داخل کشور توسط شرکتی مونتاژ میشود شرکت دیگری برای ثبت سفارش واردات همان محصول مشابه مجاز نیست و ممنوعیت قانونی دارد.
این کارشناس بازار خودرو ادامه داد: براساس رای دیوان عدالت اداری این مصوبه ابطال شده و ممنوعیت واردات زمانی رخ میدهد که کالای مونتاژی با کیفیت مناسب و به میزان کافی تولید شده باشد.
به گفته فرزانه براساس نامه مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت در فروردین سال ۱۴۰۲ مقرر شده بود که واردات محصولات تولیدی خودرو در داخل کشور توسط دیگر شرکتهای خودروساز و یا شرکتهای وارداتی امکانپذیر نباشد که این مصوبه مصداق بارز تصدیگری و حمایت ویژه دولت از مونتاژکننده و خودروساز بود.
منبع:میزان
ارسال نظر