
به گزارش کارنا، خصوصیسازی صنعت خودرو تقریباً در همه دولتها مورد تاکید قرار گرفته است، اما در عمل، هیچکدام جسارت اجرای آن را نداشتند، اما بهمن ماه سال گذشته بود که با واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی، طلسم خصوصی سازی صنعت خودرو شکسته شد و در سال جاری نیز گام نخست برای واگذاری سهام شرکتهای زیرمجموعه سایپا برداشته شد.
اما این روزها نگرانیها نسبت به خصوصی سازی موفق صنعت خودرو به موضوعی جدی در محافل خودرویی تبدیل شده است. از این رو در واگذاریهای اخیر، به عنصر «اهلیت سنجی» خریدار، توجه ویژهای شده تا از تکرار تجربیات ناموفق خصوصی سازی جلوگیری شود.
سید احسان قاضی زاده هاشمی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کلیه قواعد و ضوابط اصل ۴۴ قانون اساسی باید در خصوصی سازی صنعت خودرو رعایت شود، اظهار داشت: سازمانهای متولی در بحث خصوصی سازی از جمله وزارت اقتصاد و سازمان خصوصی سازی باید واگذاری سهام خودروسازان به بخش خصوصی را طبق ضوابط اصل ۴۴ قانون اساسی و فرآیندهای مورد تاکید در این قانون اعم از رقابت پذیری، اهلیت خریداران و رعایت منافع عمومی کشور در تعیین قیمت سهام مدنظر پیش ببرند تا واگذاری سهام در یک شرایط کاملا رقابتی و بر اساس اهلیت سنجی صورت گرفته و خصوصی سازی صنعت خودرو به سرنوشت خصوصی سازیهای ناموفق دچار نشود.
وی در گفتگو با خبرنگار کارنا تاکید کرد: اینکه آیا افراد یا مجموعه خاصی توانایی مدیریت شرکتهای خودروسازی را دارند و یا سرمایه گذاران بزرگ باید وارد عرصه واگذاری سهام خودروسازان شوند نیاز به اهلیت سنجی دارد و باید تضامین لازم برای واگذاری سهام دولتی خودروسازان به بخش خصوصی مدنظر قرار بگیرد.
نماینده مردم سرخس، فریمان، احمد آباد در مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: اگر در واگذاری سهام خودروسازان به بخش خصوصی، شاخصها، اصول و قواعد خصوصی سازی به درستی رعایت شود قطعا شاهد خصوصی سازی موفق خودروسازی کشور و رشد و شکوفایی این صنعت خواهیم بود.
ارسال نظر