به گزارش کارنا، قیمت گذاری و فروش دستوری خودرو طی سنوات گذشته زیان هنگفتی را به بدنه خودروسازی کشور وارد کرده است و سهام دو خودروساز بزرگ و بورسی کشور نیز به تبع این زیان تحت الشعاع قرار گرفته و گله مندی سهامداران صنعت خودرو را به همراه داشته است.
از سوی دیگر خودروسازان به سبب زیاندهی که طی سالهای اخیر متحمل شده اند، نتوانسته اند بخشی از وجوه حاصل از فروش خودرو را به تحقیق و توسعه و افزایش فعالیت مراکز تحقیقاتی خود اختصاص دهند، در نتیجه کیفیت خودروهای داخلی نیز کاهش پیدا کرده است.
از آنجا که سودآوری دو خودروساز بزرگ همواره از مباحث چالش برانگیز صنعت خودرو در ادوار گذشته بوده است، بسیاری از کارشناسان اقتصادی و متخصصان بازار سرمایه بر این باورند در شرایط فعلی که سیاست گذار اعتقادی به نظام عرضه و تقاضا و آزادسازی قیمت خودرو ندارد، فروش خودرو در بورس کالا به عنوان یک راهکار میانی ضمن خروج خودروسازان از زیاندهی موجب حذف واسطه گری، رشد کمی و کیفی تولیدات و تعدیل قیمتها در بازار خودرو خواهد شد؛ شیوهای که با اجرای آن در دورهای نسبتا کوتاه در سال ۱۴۰۱ خودروسازان تا حدی از زیاندهی دور شده و منفعت و رضایت نسبی مصرفکنندگان نیز تامین شد.
علیرضا ملک شاد، کارشناس بازار سرمایه معتقد است معاملات در بازار سرمایه به سبب فرآیندهای معاملاتی بورس و قابلیت رصد توسط نهادهای نظارتی و مصرف کنندگان نهایی بسیار شفافتر از سایر ابزارها برای فروش خودرو است.
وی در گفتگو با خبرنگار کارنا ادامه داد: از سوی دیگر با کشف قیمت خودرو در بورس، بهای خودرو به قیمت تمام شده خودرو در کارخانه نزدیک شده و دست دلالان از بازار خودرو کوتاه خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه فروش خودرو در بورس کالا خودروسازان را ملزم به تحویل به موقع محصول خواهد کرد، یادآور شد: دغدغه اصلی خودروسازان از بابت عدم تحویل به موقع محصولات به مشتریان، قیمت گذاری دستوری خودرو توسط دولت است و، چون سود ناشی از اختلاف قیمت خودرو در کارخانه و بازار آزاد نصیب دلالان میشود، خودروساز در فروش به روش قرعه کشی با دریافت وجه از مشتری و تاخیر در تحویل میخواهد خلأ قیمتی و عدم سودآوری محصولات را جبران کند.
ملک شاد افزود: این در حالی است که با عرضه خودرو در بورس کالا، محصولات با قیمتی شفاف و به روز تحویل مصرف کننده شده و با سود منطقی که خودروساز کسب میکند دیگر نیازی به تاخیر در تحویل نخواهد بود.
وی با اشاره به اینکه فضای کنونی حاکم بر اقتصاد و جامعه، مشکلات ناترازی انرژی، مصرف سوخت و آلودگی هوا در کشور نیاز به انجام معاملات در بستر اینترنت را بیش از گذشته کرده است، اذعان داشت: فروش خودرو در بورس کالا ضمن صرفه جویی در وقت مصرف کنندگان موجب رفع ناترازی انرژی، کاهش آلودگی هوا و جلوگیری از معضلات اقتصادی و اجتماعی در کشور خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان خاطرنشان کرد: علاوه بر این، خودروسازان با حاشیه سودی که از فروش محصولات خود در بورس کالا به دست خواهند آورد دیگر تمایلی به افزایش قیمت تولیدات خود نداشته و حتی ممکن است برای فروش هر چه بهتر محصولات خود، قیمتها را کاهش دهند.
ارسال نظر